Het geboorteverhaal van Lotte

Mijn geboorteverhaal van Lotte

Prematuur en toch borstvoeding?

Trots in verwachting van onze eerste baby, maar toen op 30 weken en 5 dagen mijn water brak stortte onze wereld even in.
Allerlei dingen spookten door ons hoofd; maakt de baby het wel goed, kan mijn zwangerschap nog verder gezet worden,…
Uiteindelijk kwamen mijn weeën na enkele uren toch door en wisten we dat onze baby ieder moment geboren kon worden. De eerste vraag die door mijn hoofd spookte was; kan ik natuurlijk en zonder epidurale bevallen, want dit was het scenario dat ik voor ogen had.
Gelukkig hebben we deze mijlpaal behaald en waren we iets sneller als gepland fiere ouders van een dochter. Lotte had de bevalling zonder grote complicaties goed doorstaan.

Altijd had ik gedroomd om een intieme band op te bouwen met mijn dochter d.m.v. borstvoeding.
Nu dit moment was aangebroken, staken de angst en de onzekerheid de kop op. Zal dit wel lukken, wat als mijn borstvoeding niet op gang komt, wat als Lotte niet voldoende zuigkracht ontwikkeld om te drinken aan de borst.
Hoewel deze angst in mijn achterhoofd speelde, was ik vastberaden om toch borstvoeding te geven. Toen, direct na de bevalling, een verpleegster mij de vraag stelde of ik borstvoeding wilde geven, antwoordde ik overtuigd ‘Ja’.
Op de afdeling neonatologie werd ik goed ondersteund door het verplegend personeel en lactatiedeskundigen. Toch was het geen gemakkelijke opgave. 8 keer per dag kolven, waarvan enkel hetgeen ik in het ziekenhuis kolfde mocht gegeven worden. Ik was mijn diepvries thuis aan het vullen, zonder ook maar enige garantie dat de borstvoeding zou lukken, maar ik had er alles voor over om Lotte een goede start te geven.
Naast het kolven legde ik Lotte dagelijks nog 2 keer aan. Maar de zekerheid dat ze goed aan de borst zou drinken had ik niet. Mijn omgeving zag het als een luxeleven ‘ik moest ’s nachts immers niet opstaan voor haar’ maar niemand zag dat ook ik ’s nachts moest opstaan om mijn melkproductie op gang te houden. Doorheen de 2 maanden dat onze dochter in het ziekenhuis lag ging het steeds beter. Tegen het einde van de ziekenhuisperiode legde ik haar naast de 8 keer kolven ook 4 keer per dag aan en in de laatste week ging ik ook ‘s nachts naar het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat Lotte voldoende moedermelk zou hebben.
Doorheen de ziekenhuis periode had Lotte moeilijkheden met de verwerking van haar voeding, dagelijks werd de voeding opgeschaald. Tot 10 ml was dit dagelijks met 1 ml, maar ging daarna telkens met 5 ml omhoog. Vaak had ze problemen met de opschaling van 5 ml en moesten er 10 tallen milliliters worden teruggeschroefd. Deze trap-op en schuif-af hebben we meermaals meegemaakt.
Achteraf gezien, waren de nodige flesjes met voorgeschreven hoeveelheden de oorzaak. Met het drinken via de flesjes, kreeg ze ook meer lucht binnen en werkte dit in op haar onvolgroeide spijsvertering.
Na 2 bewogen maanden mochten we onze dochter eindelijk mee naar huis nemen. We hebben ons onmiddellijk laten ondersteunen door Het Prille Begin, samen hebben we dan vrij snel beslist om de flesvoeding af te schaffen en volledig over te schakelen op borstvoeding, zo kon onze dochter immers de hoeveelheden zelf kiezen, volgens haar tempo.
Hierbij wisten we dat we vaker voedingsmomenten moesten inbouwen om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingstoffen binnen kreeg.
De eerste 3 weken waren best wel pittig, Lotte had last van flesverwarring, ze had niet altijd het geduld om te drinken aan de borst, we legden tussen de 10 à 14 keer per dag aan en zelfs dan kwam ze in de eerste week niet bij.
Mede dankzij de ondersteuning, deskundigheid en luisterend oor van Het Prille Begin, kwam na een 3-tal weken HET kantelpunt. Lotte kwam goed bij en dronk zonder problemen van de borst.
Eindelijk!, na 3 maanden zaten we op het punt waar we wilden zijn.
In de maanden die volgden werden we verder begeleid door Het Prille Begin.
Onze dochter is nu de 6 maanden voorbij, ze doet het super en drinkt nog steeds van de borst.
Dankbaar zijn wij aan allen die ons naar dit punt hebben gebracht.
Het was een emotionele en bewogen periode, maar mochten we het over doen zouden we niets veranderen, want het heeft onze dochter gemaakt tot wie ze is.
Borstvoeding elke inspanning waard voor moeder EN kind.
Deze ingave werd gepost op 09 april 2018
Het Prille Begin