Het geboorteverhaal van Jan

Mijn geboorteverhaal van Jan

Gezien de vlotte bevalling van onze dochter Tilda had ik opnieuw de intentie om arbeid aan huis te doen m.b.v. Lieve en Bianca en de eigenlijke bevalling in ZOL Genk. Ik wou opnieuw voor een bevalling zonder epidurale verdoving gaan maar had gelijkertijd ook wel schrik dat ik deze keer misschien toch sneller naar het ZOL zou gaan opdat epidurale toch een mogelijkheid zou zijn. (Bij mijn vorige bevalling ben ik met 8 a 9 cm de verloskamer in gegaan waardoor epidurale zinloos was)
Tijdens de periode van zwangerschap ging ik maandelijks langs bij Bianca en Lieve. Hier werd alles nauwkeurig opgevolgd (mijn bloeddruk,hartslag baby, urinecontrole,…) en dit in samenwerking met mijn gynaecoloog van het ZOL. Echt een aanrader! Ik heb voor, tijdens en na mijn zwangerschap de dames van het prille begin geregeld gecontacteerd als ik ergens bezorgd om was en vragen had en heb altijd een luisterend oor gekregen met de nodige tips & tricks!

Zondag 01-07-2018 I 18.00
Deze dag fijn ben ik met Tilda en onze hond Bobke gaan wandelen, een heuse inspanning maar ik had energie en het deed mij deugd! Renaat had morgenpost en ik heb hierdoor die dag fijn alleen met Tilda en Bobke kunnen doorbrengen.
Na thuiskomst Renaat hebben we rustig in de tuin genoten van het mooie weer… na een kleine week buikgriep was dit welgekomen! We hadden bezoek en Tilda was fijn aan het spelen met haar neefje Mathis.
Van het één moment op het ander kreeg ik redelijk hevige krampen/ weëen. En deze bleven aanhouden en werden op korte tijd intenser. Ik kreeg ze met moeite opgevangen en kon de pijnen niet meer verbergen voor ons bezoek. Renaat kwam echter uit de lucht gevallen maar zag onmiddelijk aan mij dat het menens was.

20.00
Ondanks weëen heb ik Tilda nog naar boven gedragen om haar in bed te leggen, ik wou dit ondanks bezwaren van Renaat zelf doen. Voor mij was dit heel belangrijk.
Toch maar even naar het Prille begin gebeld en Lieve op de hoogte gebracht van het startsein.
Zij is rond 20u30 langs gekomen en toen bleek ik 3 a 4 cm opening te hebben. Mijn bloeddruk en de hartslag van onze baby was in orde, ik had enkel een licht bloedverlies maar dit was zeker niets ernstig! Lieve heeft toen besloten om te blijven aangezien mijn eerste arbeid/bevalling zeer vlot is verlopen en het niet abnormaal zou zijn moest het nu bij mijn 2de arbeid nog sneller verlopen.
Ik heb de doopsuikers nog in orde gebracht… tot het echt niet meer ging om op een stoel te zitten.

22.00
Weëen waren heel hevig en ik kreeg ze echt met moeite opgevangen. Ik zat al ‘in the zone’ en deed op mijn manier het nodige om elke wee op te vangen. Rechtstaan, wandelen, op het park leunen, handen in lucht,…het was weer een show voor Renaat.

22.15
Ik voelde dat ik vochtverlies had en Lieve controleerde dit…mijn vrees bleek gegrond te zijn toen dit opnieuw bloed bleek te zijn.
Lieve stelde voor om nog even te wachten aangezien hartslag, bloeddruk,… in orde waren.

23.00
Bij een nieuwe controle bleek dat het bloedverlies ernstig was toegenomen en dat de hartslag van onze baby veel te hoog lag. De baby had stress. Ik had op dat moment 6 cm opening.
Lieve besloot dan ook om geen risico te nemen en stelde voor om naar het ZOL te gaan opdat ik aan de monitor kon gaan.
Na het regelen van oppas voor Tilda, zijn we erna naar het ZOL vertrokken.
Opnieuw heb ik plaats genomen in Lieve haar auto en reed Renaat achter ons. Het verschil was wel dat Lieve toch wel beduidend harder reed en ik mij toch wel zorgen maakte om de gezondheid van ons baby’tje. Ik bleef de bloedingen voelen en was dan ook opgelucht toen we bij de spoed aankwamen.

23.45
Aanmelding bij spoedgevallen en Lieve mocht mij begeleiden naar de verloskamer. Hier stond de vroedvrouw Lut op ons te wachten aangezien Lieve telefonisch al contact had opgenomen tijdens de autorit om mijn situatie door te geven.
Alweer viel het afscheid van Lieve me zwaar… Zowel bij Tilda haar bevalling als bij deze had ik haar graag nog wat langer bij mij gehad in de verloskamer.
Lut heeft me aan de monitor gehangen en na verloop van tijd bleek dat de baby zijn hartslag terug normaal was en dat de bloedingen geminderd waren.
Ik kreeg op het bed mijn weëen helemaal niet meer opgevangen en besloot dan ook in te gaan op het aanbod van epidurale verdoving.

00.45
7cm opening en de komst van de anesthesist. Plaatsing van epidurale ging heel vlot. Amper 30 min later voelde ik geen pijn meer!! ZALIG! Ik kon vrijuit babbelen met Renaat, vroedvrouw, assistente – gynaecologe,…
Wat een verschil met mijn vorige ervaring. Ik kreeg af en toe wel serieus de bibber op mijn benen maar dit was heel normaal volgens de vroedvrouw.
Ik had wel een beetje schrik dat ik niet zou weten hoe en wanneer te persen aangezien ik mijn weëen niet echt voelde.
Vroedvrouw Lut stelde mij echter gerust en beschreef duidelijk hoe en wanneer ik moest persen. Een aantal oefensessies waarbij ze wat bijstuurde en alles werd in gereedheid gebracht opdat de eigenlijke bevalling kon starten. Een heel groot verschil met mijn vorige bevalling. Toen was er heel veel volk aanwezig (zeker 8 personen in de verloskamer) en werd ik overvallen door instructies over hoe ik zou moeten persen. Gezien ik toen al mijn weëen volledig bewust heb doorstaan had ik minder gehoor aan al die instructies. Ik moet toe geven dat ik tijdens mijn vorige bevalling een aantal weëen heb ‘verknoeid’ doordat ik te veel bezig was met de pijn te verbijten. Ik had toen ook geen persdrang en wist niet echt goed waar ik mee bezig was.

02.15
De assistent-gynaecologe en de gynaecologe kwamen erbij en ik kon eraan beginnen. De vroedvrouw heeft nog even op het knopje geduwd voor een nieuwe shot pijnstilling. Alledrie zeiden ze mij duidelijk dat ik goed moest luisteren naar hun instructies. Mijn bovenbenen vasthouden, een bolle buik maken, kin tegen mijn borstkas, adem inhouden en 3 maal persen tijdens elke wee. 3 weeën later en onze zoon zijn hoofdje was volledig zichtbaar, de assistente-gynaecologe maande mij aan om te stoppen met persen aangezien hij de navelstreng rond zijn nekje had. Ze heeft deze losgemaakt en ik mocht weer gecontroleerd verder persen.

Maandag 02-07-2018 I 02.48 I 3.895 gram I 52 cm
Een duidelijke kreet, onze Jan is geboren! Ik heb hem onmiddellijk vastgepakt en was onder de indruk van zijn kleur.
Hij zag grauwgrijs maar dit verdween gelukkig op een aantal tellen naar mooi roze. Ja, hij is dus een echt kreeftje! Ik was toen opgelucht aangezien de gynaecologe mij onmiddellijk geruststelde.
Hij scheelt zich maar liefst 800 gram met zijn zus en in mijn armen lag dit keer een stevig brokje. Hij kalmeerde onmiddellijk en was al goed rond aan het kijken, super alert! We hebben fijn zeker 2 uren geskind en dit deed echt deugd. We hebben onze knappe zoon volledig kunnen bekijken. Donker haartjes, stevig kereltje, donker huidje,… een heel verschil met zijn zus Tilda, die blond, kleiner en lichter van huid was (maar ook super knap). Ik keek er al ontzettend naar uit om hem te laten kennismaken met zijn grote zus.
Het gevoel in mijn benen kwam geleidelijk aan terug en ik kon dezelfde nacht al terug wandelen zonder probleem.
Ik heb deze keer onmiddellijk gekozen voor flessenvoeding en hier werd gelukkig niet moeilijk om gedaan. Jan dronk dit zonder problemen!

Als ik er nu over nadenk dan is dit een heel andere bevalling geweest dan bij Tilda. Mede dankzij de epidurale. Het is niet slechter of beter geweest. Gewoon anders! Ik heb dit deze keer op een andere manier mogen ervaren en ben hier tevreden over.
Ik ben de dames van het Prille Begin heel dankbaar want ze stonden echt dag en nacht voor ons klaar! Ik kan het iedereen aanraden en verkondig dan ook aan elke zwangere vrouw dat ze zeker tijdig voor een vroedvrouw moet kiezen! Alleen maar voordelen om ze op voorhand te leren kennen, zo kan je alle opties leren kennen (rond bevallen, voeding,…) en helpen ze je verder om een geschikte keuze te maken!Deze ingave werd gepost op 02 julie 2018
Het Prille Begin